חופשת חג המולד בוינה עם המשפחה: אטרקציות שאסור לפספס

חופשת חג המולד בוינה עם המשפחה: אטרקציות שאסור לפספס

קסם חג המולד בוינה: המדריך המלא לחופשה משפחתית שלא תשכחו לעולם (אלא אם שותים יותר מדי פונץ')

שמעו רגע. יש יעדים בעולם שהם סתם יפים. ויש את וינה בתקופת חג המולד. תשכחו מכל מה שחשבתם על קור אירופאי, התכווצות מתחת לשמיכה והמתנה לאביב. כי וינה בדצמבר היא פשוט… קסם טהור. עיר שהופכת לארץ פלאות מהאגדות, כזו שגורמת גם למבוגרים הכי ציניים להרגיש שוב ילדים. תחשבו על אוויר קריר וצלול, מתוק מריחות קינמון, ערמונים קלויים ויין חם. תחשבו על אלפי נורות מנצנצות שמקשטות כל פינה, מוזיקה קלאסית שמתנגנת ברקע (לפעמים גם שירי חג קצת קיטשיים, אבל בקטע טוב!), ושוקי חג מולד… הו, השווקים! אם אתם חולמים על חופשה משפחתית שתשאיר לילדים זיכרונות זוהרים (ולכם, רגעים רומנטיים קצת פחות, אבל כיפים לא פחות) – הגעתם למקום הנכון. כי במדריך הזה, אנחנו הולכים לפרוש בפניכם את כל הסודות של וינה הכריסמסית, ברמה כזו שלא תצטרכו לחפש שום דבר אחר. באמת. אנחנו מכסים הכל. אז תתרווחו, קחו כוס משהו חם, ובואו נתחיל את המסע למקום הכי קסום באירופה בחורף.

וינה בחג המולד: למה דווקא היא? (ואל תגידו "שניצל")

כן, שניצל וינאי זה חשוב. אבל וינה בחג המולד היא הרבה, הרבה יותר מזה. היא החוויה האולטימטיבית של פנטזיית כריסמס אירופאית. יש ערים יפות, יש ערים עם שווקים. אבל וינה? היא לוקחת את זה לרמה אחרת לגמרי. זו עיר קיסרית, עם ארמונות מפוארים ורחובות רחבים, והיופי הזה מתעצם פי אלף כשהוא עטוף באווירה החגיגית. האורות לא סתם תלויים, הם מעוצבים בצורות מרהיבות ומקשטים את הרחובות המרכזיים כמו שרשרת יהלומים ענקית. המוזיקה נמצאת בכל מקום, מהופעות רחוב קטנות ועד קונצרטים בכנסיות וארמונות. והשווקים… טוב, על השווקים נדבר בהרחבה כי הם הלב הפועם של החוויה.

אבל מעבר ליופי החיצוני, יש בוינה תחושה של מסורת עתיקה. חג המולד כאן הוא אירוע משמעותי, לא רק תיירותי. המקומיים חוגגים, האווירה אותנטית לצד התיירותית, וזה מורגש. כמשפחה, אתם מקבלים את השילוב המושלם: מספיק אטרקציות "מבוגרות" (אדריכלות, מוזיאונים, קונצרטים קצרים) לצד שפע של דברים כיפיים לילדים (מתקנים בשווקים, החלקה על הקרח, אוכל טעים בכל פינה). והכי חשוב? הכל מרוכז יחסית וקל להתנייד, גם עם עגלה או ילדים עייפים.

קסם השווקים: איפה הקסם קורה באמת? (רמז: בכל פינה, אבל יש כמה שחייבים)

אי אפשר לדבר על וינה בחג המולד בלי להקדיש את הכבוד הראוי לשווקים שלה. יש עשרות כאלה בעיר, גדולים וקטנים, לכל טעם ולכל כיס. אבל יש כמה שהם בגדר חובה, במיוחד כשאתם עם ילדים.

שוק Christkindlmarkt בכיכר העירייה (Rathausplatz): המלך, האבא, הסבא של השווקים

זה השוק הגדול והמפורסם ביותר, ועם ילדים – זה המקום להתחיל. הוא ממוקם מול בניין העירייה המרשים, שנראה כאילו יצא מסיפורי דיסני. השוק הזה ענק ומציע הכל: עשרות דוכני אוכל, משקאות, קישוטים, מתנות, וגולת הכותרת – מתקנים לילדים. יש קרוסלה, רכבת קטנה, וכל מיני הפעלות אחרות. גם אם לא קונים כלום, פשוט להסתובב כאן, לנשום את האוויר, להקשיב למוזיקה ולראות את האורות – זו חוויה בפני עצמה. שימו לב רק שהוא יכול להיות מאד עמוס, במיוחד בסופי שבוע ובערבים.

שוק ארמון שנברון (Schönbrunn Palace): מלכותי וקסום

דמיינו שוק חג מולד קסום מול ארמון מפואר. זה בדיוק מה שמחכה לכם בשנברון. השוק הזה קטן יותר מזה של העירייה, אבל הרבה יותר אלגנטי ועם אווירה מיוחדת. יש פחות מתקנים לילדים כאן (אם כי לפעמים יש קרוסלה קטנה או סדנאות יצירה), אבל הדוכנים מציעים בדרך כלל עבודות יד איכותיות יותר. אחרי החגים, השוק הזה הופך לשוק לשנה החדשה, וגם אז הוא שווה ביקור. זה מקום מעולה לשלב ביקור בארמון ובגנים (גם אם קפוא, טיול קצר בגן הפסלים מוסיף לאווירה הקיסרית) עם חוויית שוק רגועה יותר.

שווקים קטנים ומטריפים: איפה המקומיים מסתתרים?

וינה מלאה בשווקים קטנים יותר, שלכל אחד האופי שלו. שוק Spittelberg למשל, ממוקם בסמטאות ציוריות עם בתי מלאכה קטנים והוא מרגיש כמו כפר אמנים. שוק Karlsplatz (Art Advent) מתמקד יותר בעבודות יד ואמנות, והוא קצת יותר "היפסטרי" ופחות עמוס מזה של העירייה. שוק Belvedere מול הארמון הוא גם יפה ועם נוף מרשים. הסוד הוא פשוט לשוטט ברחובות ולהיתקל בשווקים. לפעמים השווקים הקטנים הם הכי אותנטיים והכי כיפיים, כי הם פחות המוניים ויש בהם תחושה שכונתית.

  • טיפ סודי לשווקים: אל תפחדו לטעום! הדוכנים מציעים הכל: נקניקיות, תפוחי אדמה אפויים, מרק גולאש (מחמם!), פונץ' (חם, אלכוהולי או לא) וגלייה ויין (חם, אלכוהולי). וקינוחים! וופל בלגי, שטרודל חם, כדורי שוקולד. תגיעו רעבים.

  • ועוד טיפ קטן: קחו איתכם תיק רב פעמי. הרבה מהדוכנים מקפידים על איכות הסביבה וישמחו אם לא תיקחו שקיות נייר מיותרות. וזה גם נוח לסחוב את השלל.

לא רק שווקים: מה עושים בוינה כשהילדים רוצים עוד (וההורים גם)?

נכון, אפשר לבלות ימים שלמים רק בשיטוט בין שווקים. אבל וינה מציעה הרבה יותר, גם בתקופת החורף הקרה.

החלקה על הקרח: החוויה הקפואה הכי כייפית

וינה מפורסמת בזכות משטחי ההחלקה על הקרח הענקיים שלה בחורף. המפורסם ביותר הוא ה-Wiener Eistraum (חלום הקרח הוינאי) שנפתח ליד העירייה (כן, שוב העירייה). זה משטח ענק עם מסלולים שמתפתלים בתוך פארק ליד הבניין. יש משטח נפרד לילדים קטנים יותר. זה אדיר, וגם אם אתם לא מחליקים מקצועיים, זה כיף אדיר לנסות (ולהיזהר לא ליפול!). יש כמובן השכרת ציוד במקום.

ארמון שנברון (Schönbrunn): ביקור חובה (כן, שוב)

גם אם ביקרתם בשוק, הארמון עצמו שווה ביקור. יש מסלולי סיור מותאמים למשפחות וילדים, וההיסטוריה הקיסרית מרתקת. גם גן החיות בשנברון פתוח בחורף (הוא אחד העתיקים בעולם!) והוא מקורה בחלקו, כך שאפשר לבקר גם כשקר בחוץ.

פראטר (Prater): גלגל ענק ומתקנים

פארק השעשועים ההיסטורי של וינה פתוח בחלקו גם בחורף, במיוחד גלגל הענק המפורסם (Wiener Riesenrad). הנוף ממעלה הגלגל, במיוחד כשהעיר מוארת באורות החג, פשוט עוצר נשימה. יש גם כמה מתקנים נוספים שפועלים, אבל לא כולם. שווה לבדוק אונליין מה פתוח.

מוזיאונים: אמנות, מדע והיסטוריה (בקצב המשפחה)

וינה מלאה במוזיאונים מדהימים. עם ילדים, כדאי לבחור כאלה שפחות "כבדים". מוזיאון הטבע (Naturhistorisches Museum) עם הדינוזאורים והפוחלצים הוא בדרך כלל להיט. גם מוזיאון הטכנולוגיה (Technisches Museum Wien) אינטראקטיבי ומעניין. יש גם מוזיאונים קטנים וייחודיים יותר, כמו מוזיאון השוקולד או מוזיאון המוזיקה (Haus der Musik) שהוא חוויתי וממש כיפי לכל המשפחה. תכננו את הביקור לפי היכולת של הילדים (אל תנסו לדחוס יותר מדי).

מוזיקה: לא רק באופרה

וינה היא עיר המוזיקה. למרות שקונצרטים קלאסיים מלאים עלולים להיות ארוכים מדי לילדים קטנים, יש הרבה אופציות אחרות. יש הופעות קצרות יותר, לפעמים אפילו מותאמות למשפחות, בכנסיות קטנות או אולמות אחרים. פשוט לשוטט ברחובות ולהקשיב לנגני הרחוב או להופעות קטנות בשווקים זה גם חלק מהקסם המוזיקלי של העיר.

טעמים של וינה: מה אוכלים (חוץ משניצל) ושותים?

האוכל בוינה בחורף הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה. הוא מחמם, הוא מנחם והוא פשוט טעים.

  • גלייה ויין (Glühwein): יין אדום חם עם תבלינים כמו קינמון, ציפורן וכוכב אניס. משקה הדגל של שווקי הכריסמס. מחמם את הגוף והנפש. יש גרסאות שונות ודוכנים שונים, שווה לטעום מכמה.

  • פונץ' (Punsch): דומה לגלייה ויין, אבל בדרך כלל על בסיס תה או מיץ פירות, לפעמים עם תוספת רום או ברנדי. יש גרסאות אלכוהוליות ולא אלכוהוליות, כך שיש גם אופציה לילדים. פונץ' תפוחים חם הוא אהוב במיוחד על הילדים.

  • ערמונים קלויים (Maroni): הריח של ערמונים קלויים נישא באוויר בשווקים. קונים שקית קטנה והם מחממים את הידיים ואת הבטן. פינוק חורפי קלאסי.

  • תפוחי אדמה אפויים (Ofenkartoffel): תפוח אדמה ענק אפוי בתנור, פתוח במרכזו וממולא בכל טוב – חמאה, גבינות, ירקות, שמנת חמוצה. ארוחה שלמה בצלחת (או בקופסה).

  • נקניקיות (Würstel): אי אפשר בלי. יש עשרות סוגים, מוגשות בלחמנייה או עם חרדל וקטשופ. אוכל רחוב וינאי קלאסי.

  • קינוחים: וופל בלגי חם עם תוספות, שטרודל תפוחים או גבינה חם (לפעמים מוגש עם רוטב וניל), Lebkuchen (עוגיות ג'ינג'ר לחות ומקושטות), שוקולד חם סמיך. זה הזמן לשחרר את החגורה (ואת הרגשות אשמה).

מעבר לשווקים, וינה מציעה בתי קפה מסורתיים (Kaffeehäuser) בהם אפשר לשבת, להתחמם, לשתות קפה איכותי (נסו משהו וינאי כמו מלנז' או איינשפנר) ולאכול עוגה (סאכרטורטה, כמובן!). זו חוויה וינאית אותנטית שכדאי לחוות.

פרקטיקה: איך מגיעים, איך זזים ואיך לא קופאים מקור?

להגיע לוינה בחג המולד זה די פשוט. יש טיסות ישירות מישראל (תלוי בחברות התעופה ובתקופה) או עם עצירת ביניים קצרה. כדאי להזמין כרטיסים ומלונות מראש, כי זו תקופה פופולרית מאד.

לינה: איפה כדאי לישון עם המשפחה?

יש אופציות לינה לכל כיס: מלונות, דירות Airbnb, אכסניות משפחתיות. אם אתם עם ילדים קטנים או עגלה, כדאי לשקול לינה באזור מרכזי יחסית (רובע 1 או רובעים סמוכים כמו 6, 7, 8, 9) שקרובים לתחבורה ציבורית ולאטרקציות. לינה בדירה יכולה להיות נוחה יותר למשפחות, עם מטבח קטן ואפשרויות לאכול "בבית" מדי פעם.

תחבורה בוינה: קל, פשוט ויעיל

המערכת תחבורה הציבורית של וינה (U-Bahn – רכבת תחתית, Tram – חשמלית, Bus – אוטובוס) מצוינת, מדויקת ומגיעה לכל מקום. עם ילדים, קל מאד להתנייד איתה. קנו כרטיס נסיעה יומי/שבועי (Wien Karte או כרטיס נסיעה לתקופה קצרה יותר) שמאפשר נסיעה חופשית בכל אמצעי התחבורה הציבורית. זה משתלם ונוח. רוב האטרקציות המרכזיות נמצאות במרחק הליכה או נסיעה קצרה בתחתית.

מזג אוויר ולבוש: להתלבש כמו בצל (רק יותר אופנתי)

בוינה בדצמבר יכול להיות קר. מאד קר. הטמפרטורות נעות בדרך כלל סביב ה-0 מעלות, ולפעמים יורדות גם מתחת. יכול להיות שלג (חלום!), גשם או סתם קור יבש. המפתח הוא לבוש שכבות. תחתון טרמי, חולצה ארוכה, פליז, מעיל חם ועמיד למים (עדיף עם קפוצ'ון). כובע, צעיף וכפפות הם בגדר חובה. נעליים נוחות ואטומות למים הן קריטיות, כי הולכים הרבה ויכול להיות רטוב או מושלג. לילדים – אפילו יותר שכבות ודגש על עמידות למים, כי הם נוטים להירטב יותר מהר.

7 טיפים שישדרגו לכם את הטיול (ויחסכו לכם כאב ראש)

אחרי כל התכנון והציפיות, הנה כמה טיפים קטנים שיכולים לעשות הבדל גדול בחוויה המשפחתית:

  • הזמינו מראש: טיסות, מלונות, ולפעמים אפילו כרטיסים לאטרקציות פופולריות (כמו ארמונות או הופעות) כדאי להזמין כמה חודשים מראש, במיוחד אם אתם מטיילים קרוב לחג עצמו (24-26 בדצמבר).

  • קחו הפסקות חום: אל תנסו לרוץ מאטרקציה לאטרקציה בחוץ כל היום. שלבו הפסקות בבתי קפה, מוזיאונים, חנויות או פשוט חזרה למלון להתחמם. זה חשוב לכולם, ובמיוחד לילדים.

  • תקציב לשווקים: קבעו מראש (ואולי תנו לילדים) תקציב קטן לבזבוזים בשווקים. זה עוזר לשמור על שליטה ומלמד את הילדים לנהל תקציב קטן.

  • מזומן: למרות שרבים מהדוכנים בשווקים מקבלים אשראי, עדיין יש כאלה שמעדיפים או מקבלים רק מזומן. כדאי שיהיה לכם קצת יורו קאש, במיוחד לדוכנים קטנים יותר או לתשלום על מתקנים לילדים בשווקים.

  • היו גמישים: תוכניות בטיול משפחתי הן בגדר המלצה בלבד. היו מוכנים לשנות מסלול, לדלג על משהו אם הילדים עייפים או סתם לבלות יותר זמן במקום אחד שכולם נהנים בו. המטרה היא הכיף המשותף.

  • תמונות! וינה בחג המולד היא פוטוגנית בטירוף. צלמו את האורות, את השווקים, את הרגעים המשפחתיים. אלה יהיו זיכרונות מדהימים.

  • תהנו מהאווירה: לפעמים הדבר הכי טוב לעשות זה פשוט לשוטט בלי מטרה מוגדרת, לספוג את האווירה החגיגית, להקשיב למוזיקה ברחוב ולהתפעל מהיופי. זה חלק גדול מהקסם של וינה בתקופה הזו.

שאלות ששואלים אותנו (ואנחנו עונים)

ש: מתי הכי כדאי להגיע לחוויית חג המולד האולטימטיבית?
ת: רוב שווקי הכריסמס נפתחים באמצע נובמבר ופועלים עד ה-23 או ה-24 בדצמבר בצהריים. השבועיים הראשונים של דצמבר הם בדרך כלל פופולריים מאד. אם אתם רוצים לחוות את השיא, הגיעו בשבוע שלפני חג המולד, אבל קחו בחשבון שיהיה עמוס מאד. אם אתם מעדיפים פחות עומס, שקלו להגיע בסוף נובמבר או בתחילת דצמבר.

ש: מה קורה בוינה בחג המולד עצמו (25-26 בדצמבר)?
ת: שימו לב, רוב שווקי הכריסמס נסגרים ב-24 בדצמבר. ה-25 וה-26 בדצמבר הם ימי חג (Boxing Day). בתי עסק רבים, כולל חנויות ומסעדות, יהיו סגורים. חלק מהאטרקציות המרכזיות (כמו ארמונות מסוימים או מוזיאונים) עשויות להיות פתוחות, אבל כדאי לבדוק שעות פתיחה מראש. יש שוק אחד או שניים (למשל בשנברון) שהופכים לשוק לשנה החדשה ונשארים פתוחים.

ש: האם וינה מתאימה למשפחות עם ילדים קטנים (מתחת לגיל 5)?
ת: בהחלט. וינה עיר מאד ידידותית למשפחות. יש עגלות ילדים בתחבורה הציבורית, משטחי החלקה עם אזורים לקטנטנים, מתקנים בשווקים הגדולים, ומוזיאונים מסוימים שמתאימים גם להם. רק קחו בחשבון את הקור ואת שעות היום הקצרות, ותכננו בהתאם (פחות שעות בחוץ ברצף).

ש: כמה ימים כדאי להקדיש לחופשה כזו?
ת: כדי לחוות את העיר ואת אווירת חג המולד כמו שצריך, וגם לשלב אטרקציות, מומלץ להקדיש לפחות 4-5 ימים מלאים.

ש: האם וינה יקרה בתקופת החגים?
ת: וינה היא לא יעד זול במיוחד, ובטח שלא בתקופת חג המולד הפופולרית. מחירי לינה וטיסות עולים ככל שמתקרבים לחג. האוכל בשווקים במחירים סבירים יחסית (מנה עיקרית קטנה או חטיף ומשקה יעלו כמה יורו), אבל קניות (מתנות, קישוטים) ובילויים (החלקה על הקרח, כניסה לאטרקציות) יכולים להצטבר. תכנון מראש וקביעת תקציב יכולים לעזור.

ש: האם חייבים לדעת גרמנית?
ת: לא. ברוב המקומות התיירותיים, בשווקים, בבתי מלון ובמסעדות מרכזיות – כמעט כולם מדברים אנגלית. אבל לדעת כמה מילים בסיסיות (שלום, תודה, בבקשה) תמיד יעזור ויתקבל בברכה.

ש: מה לגבי בטיחות?
ת: וינה עיר בטוחה יחסית. בשווקים עמוסים כדאי לשמור על חפצים אישיים מפני כייסים, כמו בכל יעד תיירותי עמוס, אבל אין חשש מיוחד לביטחון אישי.

סיכום: חג מולד בוינה – חלום שהופך למציאות

אז הנה לכם. כל מה שצריך לדעת (וראוי לציין, הרבה יותר מזה) על חופשת חג מולד משפחתית בוינה. זו לא סתם עוד חופשה, זו חוויה שמפעילה את כל החושים, שמעירה את הילד שבפנים, ושיוצרת זיכרונות שיישארו אתכם הרבה אחרי שהאורות יכבו והשלג יימס. האווירה, הריחות, הטעמים, הצלילים – הכל מתחבר ליצירת פסיפס קסום וחד פעמי. וינה בחג המולד היא התשובה למי שמחפש את הפנטזיה האירופאית הזוהרת. אז כן, אולי יהיה קצת קר, ואולי יהיה קצת עמוס, אבל רגע אחד של שתיית גלייה ויין חם מול בניין עירייה מואר באלפי נורות, עם ריח של ערמונים באוויר וצחוק ילדים ברקע – שווה הכל. צאו לדרך, החלום מחכה לכם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *